קבוצת הייעוץ Tefen ערכה סקר שבחן את מצב התעשייה בישראל. הסקר הופץ ל- 1500 בעלי תפקידים בתעשייה והשיבו עליו 500 מנהלים, כאשר 40% מהם בדרג יו"ר או מנכ"ל והיתר סמנכ"לים. בסקר השתתפו בעלי תפקידים מהתעשייה הביטחונית, קיבוצית, מתכת, הייטק, מזון ועוד. אלו הם 5 המדדים המרכזיים שעלו מתוך הסקר
מאת: מלי ביצור פרנס, מנכ"לית קבוצת Tefen ויו"ר המכון לייצור מתקדם
התעשייה הישראלית המשיכה להידרדר גם ב-2019 ומסכמת עשור של התכווצות. אם בשנת 2010 הוקמו בישראל 43 מפעלים חדשים, הרי שבשנה החולפת הוקמו 2 מפעלים בלבד. לגבי העתיד – 56 אחוזים מהמנהלים בתעשייה סבורים שבשנת 2030 יהיה מחסור משמעותי בכוח אדם מיומן וטכנולוגי לייצור מתקדם. כמעט שליש מהמנהלים חושבים שמפעלים רבים יעבירו פעילות למזרח אירופה וסין ורק 7.8 אחוזים מהם מאמינים שהתעשייה הישראלית תגדל ותשקיע בהקמת מפעלים וייצור בארץ.
בניגוד למה שהיינו מצפים לראות מהתעשייה הישראלית שנחשבת לחדשנית ומתקדמת, מסתבר שלמעלה מ- 80% מהארגונים לא מיישמים כלל או מיישמים רק באופן חלקי חדשנות וטכנולוגיה. עוד עולה מהמחקר ש- 60 אחוזים מהמפעלים שהשתתפו בסקר לא מיישמים כלל אלמנטים חדשניים מהמהפכה התעשייתית הרביעית. מקרב אלו שכן מיישמים – האלמנטים הכי בולטים הם רובוטיקה (64.3%), בינה מלאכותית ו-IOT באופן שווה (39.3%). למעלה מ- 50% מהמנהלים אומרים שהתחומים שהכי חסרים להם בהם ידע הם אסטרטגיה, חדשנות וטכנולוגיה.
היום כבר ידוע שמפעלים שלא יאמצו תהליכי חדשנות לא יוכלו להתמודד עם התחרות ההולכת וגוברת וסופם יהיה להיסגר. זו הסיבה שבימים אלה מתחיל לפעול המכון לייצוא מתקדם של מנהל התעשיות במשרד הכלכלה בשיתוף עם תפן ואורט בראודה, והוא ויעסוק בהטמעת חדשנות טכנולוגית בתהליכי ייצור במפעלי תעשייה במטרה להביא להעלאת הפריון ולחיזוק יכולת התחרות של התעשייה הישראלית בעולם. יחד עם זאת, מהסקר עולה שהתעשייה הישראלית משקיעה רק 21.3% על טכנולוגיה וחדשנות, ומרבית ההוצאות (למעלה מ60%) הולכות על חומרי גלם ועל גיוס כוח אדם והכשרתו.
אחת הבעיות של התעשייה בישראל היא הקושי במציאת כוח אדם מקצועי לענפי תעשייה רבים, וחוסר הגמישות של המדינה במתן אשרות להכנסת כוח אדם זר במקומות בהם נדרשים אנשי מקצוע שחסרים בארץ. קשיים אלו אשר גורמים לפגיעה ביעילות וביכולת העבודה הסדירה של המפעלים. מהסקר עולה שהתחומים שבהם הכי קשה לגייס עובדים הם ייצור ומפעיל מכונות והתחומים שבהם הכי קל לגייס הם כספים ומשאבי אנוש. מבחינת היציבות התעסוקתית, כמעט 50% מהעובדים נשארים בממוצע באותו ארגון בין 5 ל-10 שנים ו- 37.6% נשארים למעלה מ- 10 שנים. רק 5.7% נשארים בין 0 ל- 3 שנים במקום העבודה שלהם.
למרות שישראל הפכה בשני העשורים האחרונים ל"מֶכָּה" של הטכנולוגיה העילית, התעשייה הישראלית עדיין סובלת מבעיה מגדרית קשה, שכן חלקן של הנשים במערך הטכנולוגי הישראלי הוא נמוך בכל קנה מידה. יש אף מרחיקים לכת וטוענים כי ההיי-טק הישראלי הוא "טריטוריה גברית מובהקת", ואכן מהסקר שלנו עולה שבקרב שליש מהארגונים, אחוז הנשים המועסקות בארגון עומד על 10-20 אחוזים בלבד! ורק בפחות מ- 6% מכלל הארגונים יש 50% נשים או יותר.